Sorular ve Cevaplar
Varis Tedavisi Sık Sorulan Sorular
Varis, Varis Tedavisi ve Yöntemleri Hakkında bizlere en çok iletilen soruları sizler için derleyerek cevaplamaya çalıştık. Bunların dışında aklınıza takılan tüm sorular için bize hemen ulaşabilirsiniz.
Varis Nedir?
Varis bacaktaki yüzeysel , toplardamarların uzaması , düz veya kese şeklinde genişlemesi, incelmesi ve kıvrımlı bir hal alması veya derin ve bağlantı damarlarında ki kapakların bozularak kan akımının geriye kaçması (reflü, kaçak..) durumudur.
Varis Kimlerde Görülür?
Varis özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde çok daha sık görülmektedir.Bunun haricinde hareketsiz yaşam tarzına sahip insanlarda da oldukça sık görülür.Uzun süre oturulması gereken yada uzun süre ayakta kalınması gereken mesleklere sahip insanlarda da görülür.(Ör;cerrahlar,hemşireler,bankacılar,öğretmenler vb.)
Varis kadınlara özel bir rahatsızlık mıdır?Erkelerde de varis olur mu?
Varis bir damar hastalığıdır ve cinsiyeti yoktur. Kadınlarda da erkeklerde de görülebilir.
İç Varis, Gizli Varis, Dış Varis Nedir?
Aslında iç varis, dış varis, gizli varis diye bir ayrım yoktur Varis hastalığı vardır. . Halk arasında tanımlanan iç varis , gizli varis ; bacaklarımızda ki ana damar veya yedek damar sistemimizde ki kirli kanın kalbe gidememesi ,kapakların sağlıklı çalışmaması sonucu geriye kaçması olarak adlandırılır buna Venöz Yetmezlik, İç Varis , Reflü gibi isimlerde verilir.
Eğer bacak yüzeyinde bir varis görünüyorsa ve içerideki damarları renkli doopler ultrasonografi ile değerlendirmeden tespit etmeden sadece bacağın yüzeyini değerlendirilerek dış varis olarak adlandırılabiliyor.
Şunu unutmamak lazım; görünen bir varis var ise mutlaka içerideki damarları renkli doopler usg ile kontrol etmek gerekmektedir.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varisler de kişilerin ağrı eşiğinin düşük veya yüksek olmasına bağlı olarak hiçbir şikayet olmayacağı gibi aşağıda ki bulgulardan bir veya birkaçı bir arada olabilir.
Ağrı , bacaklarda şişme , gece krampları ,ısı artışı (yanma hissi) , ağırlık hissi ,yorgunluk hissi ,karıncalanma ve kaşıntı , kılcal ve küçük mavi- yeşil damarlar , variköz venler , kahverengi renk değişikliği , ayak bileğinde yaralar( venöz ülser) , selülit.
Varis Tedavisi İçin Hangi Doktora gitmem Gerekir?
Varis ,toplardamar bozukluğundan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu konuda eğitim alıp tedavi uygulayan hekimler Kalp Damar Cerrahisi Uzmanlarıdır.
Varis Nasıl Anlaşılır / Teşhis Edilir?
Varisin tanısı iki şekilde konulur.
- Muayene: Özellikle bacak varislerinde muayene yapılmalıdır.
- Renkli Doppler Ultrasonografi: Varisin tanı değeri açısından en önemli tetkik renkli doopler usg dir. Bu yöntem herhangi bir komplikasyonu olmayıp oldukça basit bir teşhis yöntemidir. Renkli doppler ultrasonografi ultrasonik ses dalgaları ile kirli kan taşıyan toplardamarların görüntülenmesi prensibine dayanır. Bu yolla özellikle kasık ve kasıktan daha aşağıda yer alan bütün toplardamarlar güvenilir bir şekilde değerlendirilebilir. Toplardamarlardaki pıhtılar, tıkanıklıklar, kan akımında olan kaçaklar ve kapak yetmezlikleri , cilt altındaki venöz yapılar ,bağlantı damarları rahatlıkla belirlenebilir.
Varis Doppleri Ayakta Mı Çekilmelidir, Yatarak Mı?
Sadece yatarak yapılan incelemeler eksik sonuç vereceği için verilen rapor yeterli olmayabilir. Renkli doppler ultrasonografi tedaviyi yapacak hekim tarafından yapılmalı ve yapılırken mutlaka haritalama yapılıp, ölçümler doğru şekilde kaydedilmelidir.
Varisin Beslenme İle İlişkisi Var Mıdır? Kabızlık Varis Yapar Mı?
Varisin beslenme ile ilgili doğrudan ilişkisi olmayıp dolaylı etkisi vardır.Ne gibi?
Az lifli gıdalar ile beslenip az sıvı tükettiğimiz zaman kabızlık yaşanacaktır. Kabızlık karın içi basıncı artıracağı için kirli kanın kalbe dönüşüne engel olmaktadır. Dolayısı ile varis oluşumunu kolaylaştıracaktır.
Kilolu Hastalarda Varis Tedavisi Mümkün Mü?
Kilolu hastalarda varis tedavisi elbette mümkün. Varis tedavisi olabilmek için illa kilo vermek gerekmemektedir. Zaten varis rahatsızlığı var iken hareket kısıtlılığı olduğu için kilo vermek biraz zor olacaktır.
Burada önemli olan tedavi sonrası hastanın hemen yürüyebilmesidir. Yürüyebilen her türlü kilodaki hasta tedavi edilebilir.
Çocuklarda Varis Olur Mu?
Evet çocuklarda varis olur. Varis çocuklarda ve ergenlerde de görülebilir. Ve hatta birçok araştırma sonucuna göre de varislerin özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başladığı zamanla yaş ile birlikte ilerlediği tespit ediliyor.
Varis Çorabı Varisleri Tedavi Eder Mi?
Hayır varis çorabı varisi tedavi etmez. Varis çorabı hiçbir varisi tedavi etmez yalnızca şikayetlerin rahatlamasını sağlar. Gerçek anlamda tedavi yapılana denk süre kazandırır.
Kimler Varis Çorabı Kullanmalıdır?
Uzun süre oturulması gereken yada uzun süre ayakta kalınması gereken mesleklere sahip insanların koruyucu amaçlı düşük basınçlı varis çorapları giymeleri varisten korunmada yardımcı olacaktır.
Varis Tedavi Edildikten Sonra Tekrar Eder Mi?
Doğru tedavi yapıldığı müddetçe tekrarlamaz.
Muayene İçin Ücret Alıyormusunuz?
Evet muayene işlemi ücretlidir. Muayene ve renkli doppler ultrasonu bir arada uyguladığımız için bir ücret alıyoruz.
Benim Ultrason Sonuçlarima Bakarak Yorum Yapar Misiniz?
Maalesef.. Doğru tedavi doğru teşhis ile başlar. Varisin teşhisinin olmazsa olmazıdır renkli doopler ultrasonografi. Ve tedavinizi yapacak hekimin ultrasonunuzu yapması gerekmektedir. Renkli doppler ultrasonunuzu yapmadan yorumlayamayız..
Varislerim İçin Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?
Eğer şikayetleriniz var ise, kılcal dahi olsa görünen varisleriniz var ise bir an önce görünmekte fayda var.. Çünkü görüntü olayın ciddiyetini yansıtan bir durum değil.. Çok ciddi varislerde görüntüde hiçbir şey olmayabiliyor ama görüntüsü çok kötü varislerde de damarların durumu görüntüye nazaran daha iyi durumda olabiliyor. Bu sebepten ne kadar erken teşhis edilirse tedavide o kadar başarılı olacaktır.
Varis Tedavisi Tek Seansta Tedavi Edilir Mi?
Maalesef tek seansta hiçbir varis tedavi edilemez.
Varis Tedavisinde Lazer Kesin Çözüm Mü?
Kozmetik anlamda hiçbir tedavi yönteminde kesin çözüm diye bir şey yoktur. Çünkü kılcal damarlar sadece damarlardan kaynaklanmaz, bunun yanında hormonlar, ayak basış bozuklukları, geçirilmiş enfeksiyonlar vb. gibi kriterlerde kılcal damar oluşumunu tetikleyebilir.
Varis Tedavisinde İyileşme Süresi Ne Kadar?
Varis tedavisinde İyileşme süresi kişiden kişiye değişir. Operasyon girişimlerde bir reaksiyon süresi vardır. Metabolizma hızınız ile, cildinizin iyileşme süresi ile de alakalıdır. Bazı insanlar yavaş iyileşir, bazı insanlar daha hızlı iyileşir bunu bilmek mümkün değildir. Ancak yaşam kalitenizi düşürmeyecektir iyileşme süresi.
Hangi Varis Tedavi Yöntemini Uyguluyorsunuz?
Operasyonlarımızda bypass damarlarını koruyucu olan mikro cerrahi yöntemini tercih ediyoruz. Kozmetik tedavilerde ise köpük tedavisi, skleroterapi tedavisi, köpük skleroterapisi ve lazer tedavilerini uyguluyoruz.
Köpük Tedavisi Mi Daha İyi Lazer Mi?
Her iki yöntemde iyi fakat önemli olan doğru damara doğru tedaviyi uygulamaktır. Köpük tedavisinin uygulanacağı damar vardır, lazer tedavisinin uygulanacağı damar vardır. Kişiye özel tedaviden daha iyi tedavi yöntemi yoktur.
Köpük Tedavisi Her Varise Uygulanır Mı?
Köpük tedavisi sadece kozmetik amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Varislerin sebebini ortadan kaldırmaz. Önce bu sebep tedavi edilmelidir. Akabinde 5mm nin altındaki damarların kozmetik olarak kaybedilmesinde kullanılır.
Köpük Varis Tedavisi Uygulanırken Anestezi Yapılır Mı?
Hayır köpük tedavisinde anesteziye gerek yoktur. Çok ince iğneler kullanılması sebebi ile sinek ısırığından daha ağrılı bir uygulama değildir.
Köpük Varis Tedavisi Ne Kadar Sürer? Tek Seansta Geçer Mi?
Köpük varis tedavisi bir veya birkaç seans yapılır. Yaklaşık 15-20 dk süren bir işlemdir. Akabinde hemen günlük yaşama dönülebilir. Tekrar seansler gerekebilir.
Köpük Varis Tedavisi Kesin Çözüm Mü?
Kozmetik anlamda hiçbir tedavi yönteminde kesin çözüm diye bir şey yoktur. Çünkü kılcal damarlar sadece damarlardan kaynaklanmaz, bunun yanında hormonlar, ayak basış bozuklukları, geçirilmiş enfeksiyonlar vb. gibi kriterlerde kılcal damar oluşumunu tetikleyebilir.
Köpük Varis Tedavisi Sonrası Çorap Giymek Gerekir Mi?
Birkaç günle birkaç aya kadar çorap önerileri olmakla birlikte 2-3 gün giyilmesini öneriyoruz.
Köpük Varis Tedavisi Sonrası Varisler Tekrar Eder Mi?
Eğer varislerin gerçek sebebi tedavi edilmediyse hiçbir işe yaramayıp yeni damarlar oluşacak hatta daha da artacaktır.
Varis Ameliyatlarınızı Hangi Yöntem İle Yapıyorsunuz?
Biz varis ameliyatlarımızda, ileride lazım olabilecek yedek damarların (By-Pass damarları) tamamına yakınını korumak amacıyla Mikro Cerrahi yöntemini tercih ediyoruz.
Mikro Cerrahi yöntemi , USG ile sorunlu damarlar ve kaçaklar özel cihazlarda 1-2 mm kesilerle nokta atış tespit edilip müdahale edilmesidir..
Varis ameliyatı sonrası hastanede yatış yapılıyor mu? Kaç gün yatış yapılıyor?
Ameliyattan birkaç saat sonra yürütüp taburcu ediyoruz.
Mikrocerrahi tekniğinin avantajları nelerdir?
- 1-2 mm' lik kesilerden yapılır, dikiş atılmaz ve kozmetiktir.
- By-pass damarları %90 oranında korunur.
- İyileşme hızlıdır,2-3 saat içerisinde yürünebilir.
- Günlük yaşantıya hemen dönülebilir , istirahat süresi kısadır.
- Renkli doppler usg ile yapılmasından dolayı hiçbir problem atlanmaz
Mikrocerrahinin enfeksiyon, kanama, emboli riski var mıdır?
- Kanama riski yoktur renkli doppler usg yapıldığı için bir damara zarar verilmesi söz konusu değildir.
- Enfeksiyon; her cerrahi girişimde enfeksiyon riski vardır. Ancak riskin mikrocerrahi en düşük olduğu girişimdir.
- Emboli; Bu girişimde emboli atmaz.
Mikrocerrahi sonrası varis çorabı giymek gerekir mi?
Varis çorabına gerek yoktur. Girişim sonrası kozmetik iyileşmeyi hızlandırmak ve ödem oluşmasını engellemek için 1-2 gün operasyon sonrası çorabı giydirilir.
Mikrocerrahinin kozmetik avantajı nedir?
1-2 mm'lik kesiler iz bırakmaz büyük varisler temizlendiği için sonrasında uygulanacak köpük, lazer işlemlerinden daha çabuk sonuç alınmasını sağlar.
Mikrocerrahi ile varis ameliyatı sonrası varis yeniler mi?
Doğru tedavi yapıldığı takdirde yedek damar sistemine bağlı bir varis oluşmaz. Enfeksiyon, hormonal problemlerine bağlı oluşabilecek kozmetik varisler olabilir. Bu varislerde basit köpük ve lazer ile düzeltilebilir. Cerrahi bir müdahele gerektirmez.
Gebelikte varis tedavisi yapılabiliyor mu?
Hayır, gebelikte varis tedavisi yapılamaz. Ancak gebeliğin rahat geçmesi ve ilerlemesini engellemek açısından bir takım koruyucu tedbirler alınabilir.
Emzirirken varis tedavisi yapılabiliyor mu?
Emzirirken varis tedavisi elbette yapılabilir.
Doğumdan ne kadar zaman sonra varis tedavisine başlanılabilir?
Doğumdan birkaç ay sonra varis tedavisine başlanabilir.
Doğum kontrol hapı kullanmamda sakınca var mı?
Biz önermiyoruz. Özellikle varisi olan hastalara.
Varis ameliyatı ne kadar sürer?
Damarın yapısına, tipine göre değişir. Her hastanın damar yapısı ve uygulanacak tedavi yöntemi farklıdır dolayısı ile süre vermek doğru değildir.
Varis ağrılarına ne iyi gelir?
Varis ağrılarına bir takım damarları rahatlatıcı egzersizler iyi gelmektedir.
Varis tedavi edilmezse ne olur?
Hiçbir şey olmaz, hayati bir tehlike arz etmez, fakat yaşam kaliteniz düşer. Ayrıca ileride herhangi bir operasyonda kullanılabilecek By-Pass damarlarınızın bozulmasına sebep olacaktır.
Varis tedavisi acil midir?
Hayır. Kesinlikle varis tedavisi hiçbir zaman acil değildir. Ufak yaralanmalar, küçük kanamalar hariç varislerin asla acil tedavi edilmesi gerekmez, her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan burada ileride herhangi bir operasyonda kullanılabilecek bypass damarlarınızın korunmasıdır. Erken tedavi edilmesi bypass damarlarının korunması açısından çok önemlidir. Tedaviye biraz geç kalınması durumunda zaman içerisinde bypass damarlarının bozulmasından dolayı bu damarların sökülmesi, yok edilmesi gibi bir tedaviye maruz kalınabilir.
Varis tedavi edilmezse kalbe, akciğerlere pıhtı atar mı?
Varisli damarlar pıhtı atmaz (çok özellikli durumlar hariç). Varisler ile pıhtı atmasının hiçbir alakası yoktur. Pıhtı ana damarın bir hastalığıdır ve biz buna Derin Ven Trombozu diyoruz.
Derin Ven Trombozu ana damarlarda pıhtı oluşması ve tedavi edilmezse kalbe akciğerlere atması problemidir.
Varis tedavi edilmezse bacağım kesilir mi?
Varis ile bacak kesilmesinin hiçbir alakası yoktur. Kangrenler sonucu bacak kesilmesi yaşanır ve kangren bir atar damar hastalığıdır.
Varislerin sülük tedavisi, hacemat tedavisi mümkün müdür?
Varislerde sülük ve hacemat tedavisinin hiçbir faydası yoktur. Aksine enfeksiyon gibi ciddi sonuçlara sebep olabilir. Çünkü sülükler bacaklarda ki kanı emerken kanın pıhtılaşmaması için damarın içerisine kusuyor ve bu kusmuk maalesef ciddi enfeksiyonlara sebep olabiliyor.
Varis yara yapar mı?
Her varis yara yapmaz, yara yapması için birtakım genetik şartlar gerekir. Varislerin toplumda ortalama %2-3 de yara gözükür.
Varis tedavisi sonrası günlük yaşantıma hemen dönebilir miyim? Ne zaman dönerim?
Yapılan tedavi yöntemine göre değişir.
Bizim operasyonlarda tercih ettiğimiz Mikro Cerrahi yöntemi ile ortalama 48 saat sonra günlük yaşama dönebilirsiniz.
Kozmetik tedavilerde kullandığımız köpük, lazer, köpük skleroterapi tedavilerinde ise tedavi sonrası hemen günlük hayata devam edebilirsiniz.
Varis tedavisi zor mudur? Riskleri nelerdir?
Varisler günümüzde çok rahat konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Korkulacak bir tedavi değildir.
10 dakika da varis tedavisi yapıyor musunuz?
Maalesef 10 dakikada varis tedavisi gibi bir yöntem mevcut değildir. Öncelikle içeride bulunan damarların tedavisi yapılıp ardından kozmetik problemler giderilmesi gerekmektedir. Ve kozmetik tedavide iyileşme süreci yani görüntünün düzelmesi zaman alabilmektedir.
Varis tedavisinde unutulmaması gereken en önemli şey sabretmektir.
Varislerim var gebelik düşünüyorum öncesinde mi tedavi olmalıyım sonrasında mı?
Eğer varisleriniz var ve gebelik düşünüyorsanız mutlaka gebelikten önce tedavi yaptırmanızı öneriyoruz.
Tedavi ettiremediniz gebe kaldınız diyelim; gebelik esnasında herhangi bir tedavi uygulayamıyoruz ancak doğumdan bir kaç ay sonra tedaviye başlanılabilir.
Varisin ilaç ile tedavisi mümkün mü?
Varislerin bulunduğu damarlara, rahatsızlığın şiddetine, hastanın yaşı, cinsiyeti ve genetik özelliklerine göre tedaviye cevabı değişir.
Sigortam tedavi masrafını karşılar mı?
SGK ile anlaşmamız yok maalesef. Özel sağlık sigortanız var ise ondan yararlanabilirsiniz.
Varis selülit yapar mı?
Bacaklarda Venöz Yetmezlik yani varis olduğu zaman bacaklarda şişlik yani ödem olacaktır. Bu ödem doku aralığında lenfatik drenajı bozarak uzun dönemde yağ hücrelerinin su ve tuz ile şişmesi ve birbirine yapışarak nodüller oluşmasını tetikler. Ve nodüller büyüyüp birbirlerine yapışarak ciltte portakal kabuğu görünümüne yani selülite sebep olur.
Gebelikte Varis Neden Oluşur?
Bunun nedeni hormonal değişimlerden dolayı bebeğin anne rahminde ana toplar damara basmasına bağlı olarak kanın aşağıdan yukarıya rahat bir şekilde boşalamaması sonucu bacaktaki damarlarda daha fazla birikerek basınç oluşturması yüzeydeki damar kapakçıklarını bozarak damarları genişlemiş hale gelmesini ve varislerin oluşmasını sağlar.
Hamilelerde varis oluşumunu önlemek için neler yapabilir?
Hamilelik sırasında varis oluşumunu engellemek için tavsiyelerimiz;
Gebelere özel koruyucu varis çorapları( basıncı doktor tarafından belirlenmek kaydıyla)
Bacaklara (ayak bileğinden dize doğru) soğuk duş uygulamak,
Beslenmede özellikle tuza dikkat edilmeli ve kabızlığa yol açmayacak şekilde bol lifli gıdalar ile beslenilmeli. Ayrıca mutlaka her gün 2-2,5 lt sıvı tüketilmelidir.
Varis tedavileri arasında hangisinin uygulanması gerektiğine nasıl karar veriliyor?
Biz değil, siz değil, damarlarınız karar veriyor J Varis tedavisi kişiye özel bir tedavidir. Yapılacak renkli doopler ve haritalama sonucu tedavi yönteminiz belirlenmektedir.
Güneşlenmek varise neden olur mu?
Direkt güneş ışınlarına maruz kalmak damarların genişlemesine ve içlerinde kanın birikmesine neden olur. Daha çok gölgede dinlenilmeli ve mümkün olduğu kadar deniz içerisinde vakit geçirilmelidir.
Kaplıcalar varise iyi gelir mi?
Hayır, aksine damarların daha çok bozulmasına sebep olur. Hamam, sauna, kaplıca gibi sıcak yerleri önermiyor ve kaçınılmasını tavsiye ediyoruz.
Yaz aylarında varis artar mı?
Sıcak havalar toplardamarların genişlemesine dolayısıyla da varis oluşumuna neden olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar sıcak havada dışarıda kalmayın.
Yüzde kılcal damar tedavisi yazın olur mu?
Tedavi sonrası güneşten tamamen korunmak gerekiyor. Yaz aylarında korunmak pek mümkün olmadığı için önermiyoruz.
Varisin kalp rahatsızlığı ile ilgisi var mı?
Varisin kalp hastalıklarıyla direkt ilişkisi yoktur. Kalp yetmezlikleri damarların şişmesini, belirginleşmesini sağlar. Bunlara varis diyemeyiz.
Venöz yetmezlik normal doğuma engel midir?
Kesinlikle engel değildir.
Varis eklem ağrısı yapar mı?
Hayır. Ancak varislere bağlı ödem eklem problemlerini ve ağrıyı artırır.
Spor varise iyi gelir mi? Hangi sporları yapmak gerekir?
Varisten korunmak için spor, egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken konu sağlıklı damar yapısına sahip olmaktır. Eğer bozuk bir damar yapısına sahip iseniz yapılacak spor, egzersizler damar yapısının daha da bozulmasına sebep olacaktır. Spora başlamadan önce mutlaka damar sağlığının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Eğer sağlıklı damarlara sahipseniz yapabilirsiniz .
Sağlıklı damarlara sahipseniz özellikle baldır kaslarınızı çalıştırmaya yönelik egzersizler (tempolu yürüyüş, bisiklete binmek, yüzmek vb.) varisten korunmanızda yardımcı olacaktır.
Uyarı: Özellikle top ile oynanan sporlar (futbol, basketbol, voleybol, tenis gibi) varis oluşumunu kolaylaştırır. Çünkü bacaktaki kasların senkron hareket etmesine dolayısı ile de kirli kanın kalbe gitmesine engel olur. Bu sporları yapacak olanların spora başlamadan önce mutlaka damar sağlığının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Eğer sağlıklı damarlara sahipseniz yapabilirsiniz. Ve yine özellikle bu sporları yaparken koruyucu çoraplar, sporcu çoraplar kullanmanız varisten korunmanızda yardımcı olacaktır.